Herten

Op onze dorpsboerderij hebben we een prachtig hertenkamp waarvan we hier graag wat van willen laten zien.

Wist je dat een hert ieder jaar een nieuw gewei aanmaakt?

Sinds de nazomer van 2018 hebben we een nieuwe hertenman in de wei lopen genaamd Hendrik. Samen met drie dames en een dochter van 2020 vormt hij een roedel.

Hendrik heeft in 2019 alle dames bevrucht en zij hebben 3 gezonde kalveren mogen grootbrengen waarvan één dametje is aangehouden. Zij was nog niet vruchtbaar en dus gaf het geen problemen om haar aan te houden, maar voor het nieuwe seizoen moet er mogelijk een nieuwe man komen.

Eén van de dames zorgde het meest voor alle nakomelingen. Door het lage gras in het afgelopen jaar konden we de opvoeding van de jonge dieren op de voet volgen. Het gaf wel wat stress bij de dames die nog moesten bevallen of net bevallen waren. Normaal verstoppen ze hun kroost in het hoge gras, maar dat was niet mogelijk.

We zijn heel benieuwd hoeveel nakomelingen we dit jaar mogen verwachten. Ieder jaar volgt hetzelfde gedrag patroon. Op dit moment zijn de dieren goed te benaderen, maar als straks de kleintjes geboren gaan worden zijn ze meer afstandelijk.

Inmiddels zijn er herten geboren en is er geen man meer om nieuwe herten te krijgen, helaas was dit noodzakelijk ivm de nieuwe wet die er aan gaat komen. Het mannetje hebben we geruild voor een mooie hinde. 

De namen van de herten die er nu zijn:

Annabel
Bernadette
Charlotte met Wonder ( girl) geboren op 17 september 2021
Blondie en Bambi
Sunny Boy is van ?
Donna

Na de winter (februari – april) werpt het hert zijn gewei af om aan een nieuw gewei te beginnen. Ieder jaar wordt het gewei een stukje groter. Het gewei groeit met een laagje huid aan de buitenkant, dit ziet er fluweelachtig uit. Wanneer het gewei volgroeit is gaat de huid jeuken en schuurt het hert de huid stuk aan bomen, takken etc. Het eindresultaat in een mooi sterk gewei waar hij mee kan imponeren en vechten.

Hertachtigen (Cervidae) zijn een familie van herkauwende, evenhoevige zoogdieren die zich kenmerken door het gewei van het mannetjeshert. Een mannelijk hert heet hert of bok en een vrouwelijk hert heet hinde. Bij reeën spreekt men echter gewoonlijk van bok en geit, bij rendieren en elanden van stier en koe.

In Nederland leven drie verschillende soorten herten: reeën, damherten en edelherten. Reeën zijn de kleinste herten in Nederland en edelherten de grootste. Een mannetjeshert wordt gewoon een hert genoemd. Alleen bij reeën noem je het mannetje een bok en een vrouwtje een geit.