Nubische geiten

Op onze dorpsboerderij hebben we een prachtige collectie dieren waarvan we hier graag wat van willen laten zien.

We hebben twee prachtige nubische geiten die het heerlijk vinden om aandacht te krijgen.

Oorspronkelijk komt de Nubische geit uit zandige gebieden van Afrikaanse landen zoals Egypte. Zijn hangoren zorgen ervoor dat bij zandstormen geen zand in zijn oren komt.  De dieren worden in kleine groepjes gehouden door herders die goed voor ze zorgen.

De Nubische geit is het grootste geiten ras ter wereld. Geiten hebben een schofthoogte van 78 cm en de bokken een hoogte van 85 cm. Deze geit kan wel vijftien jaar oud worden.

Geiten zijn herkauwers en hebben sterke tanden. Ze hebben geen boventanden, maar alleen ondertanden waarmee ze gras eten. Achterin hebben ze scherpe kiezen om te herkauwen en takken door te bijten.

Pas op met voor geiten giftige struiken en bomen, zoal coniferen en liguster. Houdt de dieren weg bij kastanjebomen. Kruiden – denk aan peterselie, weegbree, karwij, brandnetel, duizendblad, cichorei, paardenbloem, pastinaak en wilde peen – kunnen in het geheel en vers aan de geiten worden aangeboden.

Waarom eten we geen geit?
Geitenvlees heeft in ons land geen goed imago. Veel mensen vinden dat het stinkt en eten het daarom niet. Bokken ontwikkelen inderdaad een sterke geur, maar dat is pas als ze ‘in de puberteit’ raken, na ongeveer negen maanden. Daarom worden de meeste voor die tijd geslacht.