Gisteren hebben we twee nieuwe schattige bewoners mogen verwelkomen op onze boerderij. Maak kennis met Plien en Pleun, onze Ouessantschaapjes! Deze twee dames zijn pas 3,5 maand oud en blijven lekker klein, wat ze extra speciaal maakt. Nu krijgen ze veel aandacht en liefde om tam te worden. Dat komt vast helemaal goed! 😍
De naam “Ouessant” komt van het Île d’ Ouessant, een klein eilandje ten westen van Brest in Bretagne, Frankrijk. Het betekent “westelijk eiland”. Een Ouessant is dus eigenlijk een westerling. Fonetisch spreek je het uit als uèssâ en in het Nederlands zeggen we oe-es-sant.
Waarom zou je Ouessanten houden?
De Ouessant is het kleinste schapenras ter wereld. Rammen worden maximaal 49 cm hoog en wegen ongeveer 20 kg, terwijl ooien 46 cm hoog worden en zo’n 14 kg wegen. Door hun kleine formaat zijn ze makkelijk te hanteren, zelfs als je alleen bent. Ze zijn gezond, weinig vatbaar voor ziekten, en lammeren makkelijk af. Bovendien hebben ze een goede melkgift en kunnen ze op een klein oppervlak gehouden worden.
Hoeveel dieren op hoeveel grond?
Schapen zijn kuddedieren, dus je hebt er minstens twee nodig: twee ooien of een ooi en een ram. Houd er bij die laatste combinatie rekening mee dat er gezinsuitbreiding kan komen (castreren van de ram kan, maar is niet aan te raden bij een jonge ram vanwege de ontwikkeling van de hoorns).
Wat eten ze?
Schapen zijn herkauwers en zolang er gras in de wei staat, is dat de beste voeding. In de winter kunnen ze onbeperkt hooi krijgen. Zorg dan zeker voor voldoende water, vooral tijdens vorstperiodes, en geef ze een schapenliksteen (zout en mineralen). Schapenbrokken zijn niet noodzakelijk, maar wel leuk en handig om ze tam te maken. Een flinke handvol per dier is voldoende en voer zeker geen andere brokken dan schapenbrokken vanwege de hoeveelheid koper.
Een stal of afdak nodig?
De Ouessant is een natuurlijk ras en kan het hele jaar buiten blijven, maar enige beschutting tegen regen, sneeuw en kou is wel nodig. Ook moet het hooi droog blijven. Aflammeren kan gewoon in de wei, maar bij opstallen kan alles beter in de gaten gehouden worden.
Verzorging
Schapen moeten geschoren worden en dat kan met een gewoon schapenscheerdersmes. Juli is een goede maand om te scheren omdat het wolvet dan soepeler is door de hitte. Let wel op bij felle zonneschijn, want zonder hun beschermende vacht kunnen schapen verbranden. Ook moeten hun klauwen 2 à 3 keer per jaar bekapt worden.
Ziekten en vruchtbaarheid
Ouessanten zijn over het algemeen gezond, maar ziekten zoals blauwtong en myiasis kunnen schade aanrichten. Ze werpen jaarlijks één lam (soms een tweeling) na een dracht van 21 weken. De eerste weken drinken de lammetjes bij hun moeder, maar al snel grazen ze mee. Rond vier maanden kunnen ze gespeend worden. De moederooi kan dan herstellen voordat ze in het najaar opnieuw gedekt wordt. Ouessanten kunnen 10 jaar of ouder worden, soms zelfs 15 à 16 jaar. Het is echter niet verstandig om ooien op hogere leeftijd nog te laten dekken.
Blijf onze blog volgen voor meer updates over Plien en Pleun en hun avonturen op de boerderij!