Nubische geiten

De dorpsboerderij wordt bewoond door 2 Nubische geiten Rita en Noera. Zij zijn ongeveeer 4 jaar oud. Ondanks de aanwezigheid van een bok hebben zij geen jongen gekregen dit jaar.

We hebben een nieuwe bok aangeschaft en de dames hebben in ieder geval allebei al interesse getoont. Het is nu nog te vroeg om de bok bij de geiten te zetten, want dan worden de kleintjes al geboren wanneer het nog koud is buiten.

Noera en Rita houden het meeste van aandacht en steken overal hun kop in de lucht voor wat lekkers. Noera's kop is niet symetrisch, haar schedel is krom, maar ze heeft hier gelukkig geen last van.  

Dwerggeiten

De nubische geiten worden vergezelt door 2 dwerggeiten Lilly en Roos. Zij zijn net zo oud als onze nubische geiten en hebben in 2020 allebei een gezonde drieling om de wereld gezet.

Roos is de alpha dame van onze kudde geiten. Zij laat niet met zich sollen en is gek op aandacht. De geiten lammeren hebben veel kattenkwaad uitgehaald, maar waren een echte publiekstrekker. Zij hebben allen een goed tehuis gekregen. Ook in 2021 hopen wij dat beide geiten weer voor nageslacht zullen zorgen.

We hebben een nieuwe dwergbok op de boerderij lopen die door menigeen verward zal worden met het bokje van Lilly's drieling. Hij lijkt er sprekend op, maar toch is hij geen familie want dat zou tot problemen kunnen leiden.  

Geiten niet nat willen worden?

Zodra het begint te regenen gaan ze snel naar binnen om te schuilen voor de regen.

Geiten in een hiërarchie leven?

Geiten leven in kuddes en hebben altijd een leider (alpha) nodig. Ieder vervult zijn eigen rol binnen de kudde. De sterkste zal de rol van leider op zich nemen. In onze kleine kudde is dat Roos.

Geiten niet één, maar 4 magen hebben?

De pens, netmaag, boekmaag en lebmaag. Geiten zijn, net als schapen en koeien, herkauwers. De 4 magen zorgen ervoor dat ze alles van hun voeding goed kunnen verteren.