Veluwse heideschapen

Op onze dorpsboerderij hebben we een prachtige collectie dieren waarvan we hier graag wat van willen laten zien.

We hebben vier prachtige Veluwse heideschapen die het heerlijk vinden om aandacht te krijgen.

  • Dolly en Dotty
  • Dirk, zoon van Dotty geboren 5 april 2021
  • Wolkje , dochter van ….  Geboren 24 mei 2022

Onze vier Veluwse heide schapen heetten Dirk, Wolkje, Dolly en Dotty. Je kunt ze alleen uit elkaar houden door middel van de oornummers. Ze zijn dol op aandacht en stoten soms tegen je aan om dit te krijgen. Het zijn echt vier knuffelaarsters en ze vinden het heerlijk wanneer je hun koppie kriebelt en aait.

Hun wol is erg dik en lekker warm voor in de winter. Ieder jaar worden zij geschoren zodat ze het niet te warm krijgen en hun natuurlijke rui periode de wol in plukken overal achterlaten. Dit jaar zijn ze wat vroeger geschoren dan normaal. Ze zijn beiden op tweede paasdag bevallen van totaal 3 gezonde lammen. Voorlopig blijven ze nog even binnen tot het warm genoeg is om hen buiten te laten.

Een schaap heeft alleen ondertanden. Boventanden hebben ze niet nodig om te grazen. Ze hebben wel kiezen boven en onder om te kauwen. Schapen heeft vier magen. Al dat gras is moeilijk te verteren. Daar hebben zij meerdere magen voor nodig: pens, lebmaag, boekmaag en netmaag. Het Veluwse heideschaap werd oorspronkelijk gebruikt voor de mest.

Tegenwoordig gebruikt men kunstmest om de weides te voeden en dat is ook de reden dat de Veluwse heide schaap een bedreigd ras is geworden. De karaktereigenschappen maken het echter een zeer geschikt dier om te houden op zorg- en kinderboerderijen en te hoede in een kudde op de hei.