Vogelgriep op de Dorpsboerderij Nieuwkoop

Bij ons op de Dorpsboerderij Nieuwkoop is vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een hoog pathogene variant van het vogelgriepvirus. Het is niet duidelijk waar de besmetting precies vandaan komt. Het kan via wilde vogels zijn binnengebracht, maar ook onbedoeld via bezoekers, via vrijwilligers of via spullen op de boerderij terecht zijn gekomen.

Om eventuele verspreiding van het virus te voorkomen, hebben de autoriteiten aangegeven dat het nodig is om alle aanwezige vogels te ruimen. Dit is inmiddels gebeurd.

Wij betreuren dit nare bericht zeer. Het is een zeer verdrietige situatie, die veel impact heeft op de vrijwilligers, maar natuurlijk ook op de (vaste) bezoekers van de boerderij.

De boerderij was uit voorzorg al sinds 4 september gesloten voor publiek en blijft vanaf vandaag nog minstens twee weken gesloten. Daarna wordt in samenspraak met de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) bepaald of de boerderij weer open kan of dat we uit voorzorg nog iets langer gesloten moeten blijven. De veiligheid van de dieren, de vrijwilligers en bezoekers staat daarbij voorop.

Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die voorkomt bij pluimvee en andere wilde vogelsoorten. Bij mensen komt vogelgriep haast niet voor. Als mensen er toch ziek van worden, hebben ze meestal alleen milde klachten. Het is voor mensen die de boerderij de afgelopen periode hebben bezocht dan ook niet nodig om extra maatregelen te nemen. De GGD monitort uit voorzorg eventuele risicocontacten tot en met 19 september.

Melding dode wilde vogels doorgeven

• Vindt u een zieke of dode vogel? Raak deze dan niet aan! Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat mensen met vogelgriep besmet kunnen raken, kan dat niet helemaal worden uitgesloten.

• Op de website van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit staat hoe u een melding van een zieke of dode vogel kunt maken.

Ontdek Nieuwkoop